Po co jeść tłuszcze?

Niby proste pytanie, ale czy znacie na nie odpowiedź? Tłuszcz to skoncentrowane źródło energii – czyli w małej objętości mamy dosyć dużo kcal. To sprawia, że możemy go nazwać najbardziej kalorycznym składnikiem żywności.
Jeden gram cukru to 4 kcal, tak samo białka. Tłuszcz to 9 kcal.
Ale tłuszcz to nośnik smaku.
Nic dziwnego, że smażone potrawy często bardziej wam smakują niż gotowane czy pieczone. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, np. EPA i DHA (których organizm nie potrafi sam wytworzyć i musi dostarczyć je wraz z żywnością), wykorzystywane są do produkcji hormonów, a także uczestniczą w regulacji różnorodnych procesów w komórkach. Odpowiednia podaż dobrej jakości tłuszczów wpływa na kondycję skóry i włosów. Tłuszcz to także nośnik witamin A, D, E, K – jest niezbędny do ich prawidłowego wchłaniania. Tłuszcze trzeba więc jeść, to bezsprzeczna podstawa myślenia o zdrowej diecie.
Dlaczego warto wybierać tłuszcze roślinne?
Bo to najzdrowsza grupa tłuszczów! Nie zawierają cholesterolu, mają niewiele niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nasyconych, a co niezwykle ważne – są bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chcesz zadbać o swoje serce? Jedz tłuszcze roślinne. To tłuszcze nasycone podwyższają stężenie cholesterolu LDL będącego głównym czynnikiem rozwoju chorób układu krążenia! Polskie Towarzystwo Badań nad Miażdżycą, Instytut Żywności i Żywienia, a także Światowa Organizacja Zdrowia – WHO – oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności – EFSA (i nie wymieniłam wszystkich instytucji) – podkreślają potrzebę ograniczania spożycia tłuszczów nasyconych i zwiększania spożycia nienasyconych. Tłuszczów roślinnych jest ogromny wybór: olej rzepakowy, z siemienia lnianego, sojowy, z pestek słonecznika czy dyni, oliwa z oliwek. Jak zwykle jestem zwolennikiem teorii, że im mniej przetworzony produkt, tym lepiej, dlatego polecam, aby częściej zajadać awokado, zmielone nasiona siemienia lnianego, orzechy czy oliwki zamiast czystej oliwy. Oprócz zdrowego tłuszczu znajdziemy w nich witaminy, minerały i błonnik.