Jaki olej wybrać?

Jaki olej wybrać?

Tłuszcze roślinne są zdrowsze od zwierzęcych. Nie zawierają cholesterolu, są za to źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. NNKT korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Tłuszcze nasycone przeważają tylko w oleju kakaowym i kokosowym. W zależności od sposobu pozyskiwania i przetwarzania oleje różnią się przeznaczeniem i właściwościami. Te tłoczone na zimo mogą być stosowane tylko na zimno. Oleje rafinowane są bardziej odporne na działanie wysokiej temperatury.

Olej rzepakowy

Ma neutralny smak i zapach. Jest bogaty w cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Występują one w tym oleju w idealnych, najbardziej korzystnych dla zdrowia proporcjach. Olej rzepakowy rafinowany jest odporny na wysoką temperaturę. Można dodawać go nie tylko do surówek, ale stosować także do pieczenia i smażenia.

Olej orzechowy

Ma zapach i smak orzechów włoskich. Najcenniejszy jest ten tłoczony na zimno. Taki zawiera najwięcej cennych witamin i kwasów. Przegrzany gorzknieje, bardzo szybko też jełczeje. Można go dodawać do deserów, surówek, sałatek z orzechami, past, dań z makaronem.

Sezamowy

Ma lekko orzechowy zapach i smak. Jest dobrym źródłem fitosteroli, przeciwutleniaczy, wapnia i witamin. Jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej – potrawy doprawia się nim pod koniec smażenia czy gotowania. Nie powinno się go zbyt mocno podgrzewać. Można używać go do przygotowania past i sosów.

Olej lniany

Ma bardzo wyraźny smak i zapach i żółtawy kolor. Jest bogaty w kwasy omega-3. Jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury, a więc tłoczy się go na zimno. Wrażliwy jest również na działanie powietrza i światła. Po otwarciu powinien zostać zużyty w przeciągu miesiąca. Stosujemy go tylko na zimno do sosów, surówek, sałatek. Olej lniany służy do przygotowania słynnej past dr Johanny Budnik. To pasta, którą przygotowuje się z 5-6 łyżek oleju zmiksowanego z 12 dag chudego twarogu. Pasta zapobiega wielu chorobom, pomaga w leczeniu tych już istniejących. Zalecana jest między innymi przy cukrzycy.

Powiązane artykuły:

Dodaj komentarz