Z jakiego materiału zbudować przydomowa wędzarnie?

Z jakiego materiału zbudować przydomowa wędzarnie?

Samodzielne przygotowywanie wędlin cieszy się rosnącą popularnością

Wędzarnie na stałe zagościły w naszych ogrodach i na przestronnych podwórzach. Elegancko wykonana posłuży nie tylko do przygotowywania posiłków. Stanie się także oryginalną ozdobą naszej posesji. Jednak warto wiedzieć, jaki materiał wybrać do jej wykonania. Poniżej określimy wady i zalety najpopularniejszych materiałów. Nie każdy z nas poszukuje luksusowych i przestronnych wędzarni, które na stałe zagoszczą w ogrodzie. Na małych posesjach lepiej sprawdzają się wędzarnie mobilne. Ich niewątpliwym atutem okazuje się możliwość usunięcia z posesji zaraz wystudzeniu paleniska. Mogą one posiadać dodatkowy ruszt do grillowania. Dzięki temu ich praktyczne zastosowanie jest jeszcze szersze.Prostą wędzarnie przenośną możemy wykonać samodzielnie lub kupić w sklepie branżowym. Gotowe produkty wykonuje się ze stali nierdzewnej. Dzięki temu jest ona stosunkowo lekka, odporna na działanie wysokich temperatur oraz działanie podwyższonego poziomu wilgoci. Jako opał stosuje się zrębki wędzarnicze. To produkt ekologiczny i pozbawiony groźnych dla zdrowia dodatków chemicznych. Powstaje z drzew rodzimych. Osoby zastanawiające się, jak zbudować wędzarnię o prostej konstrukcji, mają szerokie możliwości. Najłatwiejsza do wykonania okazuje się wędzarnia z beczki. Na dobrą sprawę wystarczyłoby ułożyć betonowe płyty na palenisko, wyciąć otwory w beczce, stworzyć prowizoryczny wlot powietrza i wypalić wnętrze beczki. W trakcie wędzenia wystarczyłoby zakryć górną część beczki materiałową, grubą płachtą. Jest to najprostszy, a jednocześnie najtańszy sposób wykonania. Jednak nie każdy będzie zadowolony z poziomu estetyki takiego paleniska. Dlatego warto wiedzieć, że wędzarnia z beczki może zostać wykończona elegancką otuliną, która zwiększy jej walory dekoracyjne.

Drewno to efektowny i łatwy w obróbce materiał

Świetnie komponuje się w aranżacjach zainspirowanych stylem naturalnym, rustykalnym i nowoczesnym. Drewniana wędzarnia efektownie skomponuje się z takimi elementami ogrodowymi, jak altana czy meble ogrodowe. Rozmiary wędzarni zależą oczywiście od założeń projektowych. Jednak z reguły jest to niewielka budowla, która nie ogranicza nadmiernej ilości przestrzeni. Może ona przybierać formę stacjonarną bądź mobilną. W drugim przypadku ustawia się ją na nóżkach ułatwiających przestawianie z miejsca na miejsce. Do produkcji najczęściej wykorzystuje się deski z drewna liściastego. Bardziej stabilne budowle posiadają też sztywny stelaż z kantówek lub kątowników. Wnętrze komory wędzarniczej można wyposażyć w haki wędzarnicze, przeznaczone do podwieszania produktów spożywczych. Na szczególną uwagę zasługuje sposób wsadu wędzonych potraw. Mała wędzarnia może posiadać załadunek od góry. Jednak znacznie wygodniejszym rozwiązaniem okazują się budowle z drzwiczkami prowadzącymi do komory wędzarniczej. Wędzarnia z drzwiczkami ułatwi wkładanie żywności. Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest możliwość łatwego oczyszczenia wnętrza oraz szybkiego podniesienia produktów, które przypadkowo spadły na dno.  Wędzarnia z drewna przeważnie posiada oddzielne palenisko. Dym jest dystrybuowany przez specjalną rurę, prowadzącą do komory wędzarniczej. Wlot może znajdować się od spodu komory lub na dolnym fragmencie ściany bocznej. Decydując się na drewno, musimy zdawać sobie sprawę z pewnych niedogodności. Drewno jest podatne na niszczące działanie wilgoci. Dlatego zewnętrzna część budowli powinna być co pewien czas zabezpieczana dobrej jakości preparatem ochronnym. Do ochrony najczęściej wykorzystuje się impregnaty, które wnikają w drewno, chronią je przed działaniem wilgoci oraz przed atakami szkodników.

Powiązane artykuły:

Dodaj komentarz