Produkty, które warto jeść, aby mieć zdrowe serce

Produkty, które warto jeść, aby mieć zdrowe serce

Niewielka modyfikacja diety może sprawić, ze ryzyko chorób serca spadnie aż o 50 procent. Jakie produkty lubi serce?

Tłuste ryby morskie

Do tej grupy należą między innymi: makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk, śledź. Są one bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Zmniejszają one stężenie trójglicerydów we krwi. Odgrywają więc bardzo ważną rolę w profilaktyce miażdżycy. Chronią serce przed zawałem, bo działają także przeciwzakrzepowo. Pomagają nieznacznie obniżyć ciśnienie. Jedzmy je przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Jedna porcja to minimum 100 g.

Mleko i jego przetwory

Są źródłem wapnia, który jest niezbędny do skurczów serca. Wapń jest więc bardzo ważny w prawidłowym pompowaniu krwi do wszystkich komórek ciała. Niedobór tego pierwiastka może być nawet przyczyną zatrzymania akcji serca. Razem z potasem reguluje ciśnienie krwi. Wyróbmy sobie nawyk wypijania każdego dnia 2 szklanek mleka – jedna możemy zastąpić 3 plasterkami żółtego sera. Kupujmy nabiał o niskiej zawartości tłuszczu.

Oleje roślinne

Kardiolodzy szczególnie polecają olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek. Zawierają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6. Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia zawiera te kwasy w idealnej proporcji. W olejach roślinnych są także silne substancje przeciwutleniające – polifenole. Z uwagi na dużą kaloryczność, stosujemy dziennie maksymalnie 2 łyżki.

Dojrzałe pomidory

Najwięcej likopenu zawierają odmiany mocno czerwone. Likopen to barwnik, który chroni przed zawałem serca. W pomidorach jest także witamina K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi. Bardzo ważnym składnikiem pomidorów jest potas. Dzięki niemu serce może kurczyć się i rozkurczać regularnie. Każdego dnia powinniśmy jeść 5 porcji warzyw i owoców. Jedną porcję mogą stanowić 2 pomidory – możemy je zamienić na szklankę soku.

Zadbajmy o to, aby produkty te na stałe gościły na naszych stołach. Jeśli chcemy zadbać o swoje serce dołączmy również czosnek, różne orzechy, owoce leśne.

Dodaj komentarz