Tych składników w żywności lepiej unikaj!

Tych składników w żywności lepiej unikaj!

Przybywa żywności, która zawiera substancje naturalnie nie występujące w mleku, mięsie, warzywach, zbożach, owocach. Substancje dodawane do żywności oznaczane są literą E z numerem. Niektóre z tych substancji są pochodzenia naturalnego, inne nazwano identyczne z naturalnymi; większość z nich jest jednak całkowicie sztuczna. Stosowanie tych dodatków jest dozwolone, ale mimo to warto ich unikać. Poznajmy niektóre z nich.

Konserwanty

Przedłużają trwałość żywności, a oznaczone są E 200 – E 299. Najwięcej jest ich dodawanych do wędlin i mięs. Ale zawierają je także mieszanki margaryn z masłem, margaryny, galaretki, soki, ciasta, napoje, sosy warzywne i owocowe, suszone owoce. Duża ilość tych substancji może podrażniać śluzówkę żołądka i jelit, wywoływać alergie, bóle głowy.  Na kwas benzoesowy i benzoesany (E 210 – E 213) szczególnie muszą uważać osoby, które są uczulone na aspirynę.

Wzmacniacze smaku

Symbol E 600 – E 699. Szczególnie dużo zawierają ich kostki rosołowe, przyprawy do zup, chipsy, sosy. Symbolami tymi oznaczany jest glutaminian sodu i mniej znany glutaminian potasu. U osób wrażliwych na substancje mogą wystąpić bóle głowy, nudności, przyspieszone bicie serca. Wzmacniacze smakują służą oszukiwaniu konsumentów: zupa może mieć grzybowy smak, mimo że zawiera grzyby w śladowej ilości.

Barwniki

Mają symbol E 100 – E 199. Dzięki nim żywność jest bardziej atrakcyjna wizualnie. Dodawane są do ciast, deserów, gum do żucia, cukierków, marmolad, płatków zbożowych, mlecznych deserów i mnóstwa jeszcze innych produktów. Nasilają reakcje alergiczne i objawy astmy. Mogą powodować nadpobudliwość i wywoływać pokrzywkę. Niektóre kraje zakazały stosowania żółcieni pomarańczowej. To barwnik o symbolu E 110.

Każdego roku z  żywnością zjadamy około 2 kilogramy substancji chemicznych. Produktów, do których dodawane są barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku powinny unikać dzieci, alergicy i kobiety w ciąży. Obowiązkiem producentów jest umieszczeniu wykazu wszystkich składników w produkcie.

Powiązane artykuły:

Dodaj komentarz