Taką zupę gotowały nasze babcie w Wielki Piątek. Bez grama mięsa, ale i tak smaczna
Kwasówka to tradycyjna zupa z Kujaw, ale przepis na nią kiedyś był dobrze znany także w innych częściach kraju. Żeby ją ugotować potrzeba niewiele składników. […]
Kwasówka to tradycyjna zupa z Kujaw, ale przepis na nią kiedyś był dobrze znany także w innych częściach kraju. Żeby ją ugotować potrzeba niewiele składników. […]
Pyszna, niedroga i sycąca. Kiszka ziemniaczana to klasyk podlaskiej kuchni, który popularność zyskał w całym kraju. Przy odrobinie czasu i wysiłku możesz zrobić ją samemu […]
Choć to nie jest tradycyjne ciasto świąteczne, moja rodzina je uwielbia. Teściowa robi je właśnie na Wielkanoc i wszyscy czekają na ten deser. Sama mam […]
Ciasto francuskie z dobrym składem to idealna baza do świątecznych wypieków. Zrób gniazdka wypełnione czekoladowym nadzieniem (tylko mleczna czekolada + mleko), a następnie udekoruj je […]
Jest o wiele mniej popularna niż owsianka, ale jak się dobrze rozejrzysz w sklepie, to znajdziesz ją na półce w dziale ze zdrową żywnością. Orkiszowa […]
Pijesz wodę z plastikowej butelki, smakową „zdrową” wodę z cytryną? Stop! Znany dietetyk bije na alarm: nie każda woda nawadnia i służy zdrowiu. Wręcz przeciwnie, […]
Wielu Polaków raczej nie kupuje kopru włoskiego, zwanego również fenkułem. To warzywo jest dla nas obce i nieodkryte, kojarzy nam się co najwyżej z herbatką […]
Pieczona biała kiełbasa to klasyk, ale jeśli dodasz do niej czerwoną cebulę i pora, a także zalejesz masą śmietanowo-chrzanową z sokiem z cytryny, to po […]
Ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez majonezu, w końcu ten produkt jest kluczowym składnikiem wielu świątecznych potraw. Ten smaczny i delikatny w smaku sos ma jednak […]
Kolorowe składniki, różne tekstury i ładna prezentacja. W sałatce Pisanka znajdziesz marchewki, ogórki i pieczarki marynowane, a także kukurydzę i tuńczyka. Najważniejsze jest jednak ułożenie […]