Tyle pestek jabłek musiałbyś zjeść, by się nimi zatruć. Mało kto o tym wie
O tym, że jabłka są bardzo zdrowe, nikogo nie trzeba przekonywać. Kontrowersje budzą zaś pestki tych owoców. Czy można je bezpiecznie jeść? Jaka ich ilość […]
O tym, że jabłka są bardzo zdrowe, nikogo nie trzeba przekonywać. Kontrowersje budzą zaś pestki tych owoców. Czy można je bezpiecznie jeść? Jaka ich ilość […]
Owoce na diecie redukcyjnej to wciąż kontrowersyjny temat. Wiele osób uważa, że lepiej ich unikać, bo zawierają sporo cukru. To prawda, jednak nie dotyczy to […]
Dietetycy coraz częściej zwracają uwagę na pozytywne właściwości czarnej kawy. Bez dodatku cukru i mleka wpływa na poprawę pracy mózgu i lepsze trawienie. Kawa skutecznie […]
Anielskie włosy do jedzenia to kolejny trend po cieście kataifi, który podbija branżę cukierniczą. I tym razem także trafiły do tabliczek czekolady. Nowość w jednym […]
Sernik baskijski od lat zyskuje na popularności, a za jego smak i konsystencję odpowiada technika przygotowania. Liczą się też składniki – idealny będzie serek śmietankowy […]
Surowe mięso od wieków gości na talerzach różnych kultur – od japońskiego sashimi, przez włoskie carpaccio, aż po tatara znanego w naszej części Europy. Choć […]
Serwis BBC Future opublikował ranking 100. najbardziej pożywnych produktów na świecie. Zaskakuje 8. pozycja na liście, którą niespodziewanie zajął smalec wieprzowy. Ten rodzaj tłuszczu został […]
Ciemny, mieciutki biszkopt i krem na bazie budyniu to doskonałe połączenie smaków, ale też wizualna uczta dla oka. Ciasto bazowe piecz w blaszce 28×18 cm, […]
Gałka muszkatołowa to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale także skuteczny sposób na wsparcie zdrowia układu pokarmowego. Wiele osób po prostu nie docenia tego dodatku w […]
Nie tylko w piątki rybka króluje w mojej kuchni. Od śniadania po kolację, a najlepiej w postaci pasty rybnej. Odkąd do pasty z tuńczyka dodałam […]